Mina Svenska resor…

Vara (2008-2013)

Hösten 2008 besökte jag Vara i Västergötland. En mycket mysig liten ort. Jag fascinerades av hur mycket som fanns att se, uppleva och lära sig om en så liten ort. Och Sverige är fullt av liknande platser. Som man kanske hört talas om, om ens det, men inte så mycket mer. Våren 2010 skaffade jag mig Västtrafiks Regionen Runt 30 dagar och började utforska regionen. Små och stora orter. Kända och okända. Det gav mersmak. Jag fortsatte utforska Västsverige och Skåne och Blekinge med ett flertal dagsutflykter under de närmaste åren så fort tiden tillät.

Skövde (2011-2013)

2014 kände jag att det var dags att se resten av landet. Jag mjukstartade med 10 dagar i Värmland. 2015 var jag ett par veckor i Norrbottens län och i Mälardalen. 2016 i Jämtlands och Västernorrlands län, i Kalmar län, på Öland och på Gotland. 2017 i Östergötland. 2018 i Bergslagen (Västmanland, Dalarna, Gästrikland, Hälsingland och lite Uppland). 2019 i Örebro län, delar av Småland, Roslagen (Uppland) samt tillbaka i Värmland där det fortfarande fanns (och finns) många platser kvar att besöka.

Kiruna innan flytten och rivningen började (2015)
Sverige, från Öland till Norrbotten och från Bohuslän till Uppland (2016-2019)

2020 kom Covidpandemin och projektet fick läggas på is. Men ett par kortare utflykter under åren 2020-2023 har det trots allt kunnat bli.

På den här kartan kan du se platser i Sverige jag har besökt mellan åren 2010 och 2023 (rulla ner så ser du fler):

Ljusgult för 2010, Blekt orange 2011, Mörkare orange 2012, Rött 2013, Rosa 2014, Lila 2015, Mörkblått 2016, Mellanblått 2017, Ljusblått 2018, Ljusgrönt 2019, Mörkgrönt 2020-2023. (Och vitt för Vara, 2008).

Vissa orter har jag besökt flera gånger eller hela dagar, i andra mindre orter har jag kanske bara hunnit med att tillbringa en eller ett par timmar. I vissa fall har jag bara hunnit besöka en del av en ort, eller en speciell plats, andra orter har jag utforskat mycket noga. Orter där jag bara har bytt buss eller gjort liknande minibesök har jag inte tagit med på kartan.

Observera att flera av orterna har jag alltså besökt flera gånger, till exempel Stockholm och Olofström, men jag har markerat första året för mitt besök. Observera också att kartan börjar 2010 (med undantag för Vara, 2008). Vissa orter har jag besökt långt tidigare än 2010, till exempel bodde jag i Gamleby ett helt år mellan 2004 och 2005. Men första gången jag återkom dit, och därmed första gången jag besökte orten efter 2010 var 2016. Därför är Gamleby mörkblå. Och så vidare…

Jag har hittills besökt mer än 260 av Sveriges 290 kommuner under arbetet med projektet. Ett antal återstår, huvudsakligen i Västerbottens län, men också kring Stockholm, i Smålands inland och i delar av Bohuslän. Samt några andra vita fläckar på kartan. Det framgår tydligt att jag har favoriserat orter i Västra Götalandsregionen och Skåne/Blekinge, och det beror på att dessa platser har jag kunnat nå med dagsutflykter från Göteborg och Olofström. Mer avlägsna platser, till exempel i Norrland, har jag av naturliga skäl inte kunnat nå i lika stor omfattning. I synnerhet Norrlands gränstrakter mot Norge är svåra att nå om man som jag i princip bara reser med kollektivtrafik.

Mer Sverige, från Skåne till Lappland (2015-2019)

Vad gör jag då när jag är ute? Studerar, fotograferar och lär mig så mycket som möjligt om platsen. Det var i alla fall så jag började 2010, men projektet har utvecklats och består nu huvudsakligen av två delar. Dels letar jag efter en mycket speciell typ av bilder till bildserien “Sverigebilder“, en personlig Sverigeskildring och samtidigt en kommentar till begreppet “Sverigebild”.

Ännu mer Sverige, från Göingeskogarna till Hälsingeskogarna via Finnskogarna (2016-2019)

Samtidigt har allt resande lett till att jag börjat intressera mig för kollektivtrafiken. Framförallt förseningar och deras medföljande kommunikationsproblem. Jag stötte på dem överallt och började samla dem. Denna andra del av projektet är vid det här laget en minst lika stor del av reseprojektet som Sverigebilderna. Samlingen av tågförseningar och kommunikationsproblem börjar bli stor, och jag kommer att göra någon form av sammanställning av dem när projektet är klart. En kort presentation av denna del av projektet med ett par exempeltexter hittar du på den här sidan.

Följ gärna @nilssons_travels på Instagram. Där kan du se bilder från mina många resor och om du vill kan du vara med och gissa var bilderna är tagna.

Och ännu mer Sverige, från Skånsk slätt till Medelpadskt berg (2016-2019)
Lite Halland men mest Mälardalen (Hösten 2015)
Västsverige och Norrland (Våren 2016)
Östsvensk resa (Hösten 2016)
Västergötland, Bohuslän och Småland strax före och i skuggan av Pandemin (2020-2022)

Dagsutflykter i Skåne och Småland (2023)