Jag har genom åren vunnit ett antal priser och tilldelats stipendier. Här kommer lite information om några av dem:
Ingvar Söderströms Minnesfond delar ut stipendier till personer från min födelseort, Olofström i Blekinge. Jag tilldelades ett stipendium 2004 för mitt arbete att som fotograf dokumentera samhället och dess invånare. Ett arbete som fortfarande pågår.
SFV-festivalen (Sveriges Film- och Videofestival), eller som den numera kallas, Sveriges Kortfilmsfestival, arrangeras sedan 1957 och är därmed Sveriges äldsta filmfestival. Den arrangeras av Sveriges Filmförbund, “riksorganisationen för icke-kommersiell film och Sveriges alla filmskapare”. 2003 tilldelades min film “Mat, Ankor & Sång” ett gyllene diplom i amatörklassen. 2004 fick min film “Att göra en höna av en fjäder” ett diplom. I samband med festivalen 2003 kom även min film “American Pie” på delad tredje plats på SM i minutfilm, en särskild tävling för filmer som är max 1 min. långa.
På Nonstopfestivalen 2003, en regional filmfestival för Kronobergs län och Blekinge, tilldelades jag juryns specialpris för filmerna “American Pie“, “Att göra en höna av en fjäder” och “Åter till avsändaren“.
På Alfredgalan 2005, en regional filmfestival för Blekinge, tilldelades min film “Bröllopsfilmaren” pris för bästa manus och bästa film. Min film “Människor i en skog” vann “Publikens val”.
2006 instiftades ett nytt stipendium för unga kulturutövare med anknytning till min hemkommun Olofström i Blekinge. Det delas ut varannat år. Jag blev första mottagaren. I samband med detta hade jag även en fotoutställning i det dåvarande galleriet i Olofströms FolketsHus och Bibliotek.
Filmen “Svart kaffe, tack“, ett examensprojekt från GTV Gamleby av mig (Manus, Regi, Redigering), Malin Johansson (Producent) och Lindha Hansen (Foto) vann “Premio del pubblico – primo classificato” (Publikens val – Första pris) på Fotogrammi d’Europa festivalen i Florens, Italien 2007. Jag fick åka ner och hämta priset personligen. Ett minne för livet!
Tre av mina noveller har valts ut och publicerats i novellsamlingar, från LRF/En bok för alla, Föreningen Värmlandslitteratur och LL-förlaget, i samband med novelltävlingar. Läs mer här.
Min bild och bildtext, vann 2008 LRF:s tävling på temat “Vem kör traktorn?”. Jag tilldelades därmed LRF:s kulturpris det året och bilden var med på en utställning som visades på bygdegårdar runt om i Sverige.
Vem kör traktorn? Ingen kör farfars traktor längre. Det är därför han tänker sälja den. Farfar är 85 år gammal och kommer innan sommaren är slut att ha haft en hjärtinfarkt, och flyttat från gården i Kärrfästorna till en pensionärslägenhet inne i Degeberga. Farfar har kört traktorn sedan 1969, och dessförinnan körde hans far den. På den tiden hade de två traktorer på gården. Nu är bara de gamla registreringsskyltarna i fönstret kvar från Volvon och snart inte mer av “Grålle” heller, eller Ferguson som den egentligen heter. Ett halvår senare står traktorn ute på gårdsplanen och väntar på att den nye köparen ska komma och hämta den. Det är jag och pappa som tar emot köparen. Farfar är inte med. Han orkar inte…
2010 tilldelades jag Johnny Martinssons kulturstipendium för unga kulturskapare från Blekinge.
2011 kom min bild Seizure på andra plats i internationella epilepsiförbundets jubileumstävling “Epilepsy without words“.
2012 fick min bild Familjen hand hedersomnämnande i Bare Hands International Poetry and Photography Competition.
2013 anordnade Umeå en konsttävling för konstnärer i hela världen kallad “Artists caught by Umeå“. Det var två år innan jag besökte Umeå för första gången, men jag skapade en bild av hur jag tänkte mig att staden såg ut, med utgångspunkt från bilder och egen fantasi. Det blev ett collage av egna foton från platser jag tidigare besökt. Precis som när man försöker föreställa sig hur något man inte sett ser ut, och skapar en mental bild med utgångspunkt från saker man har sett tidigare. Mer än 500 bidrag kom in. Min bild var en av 64 semifinalister och kan skymtas i förbifarten i detta Youtube-klipp om tävlingen.
Umeåjuryns motivering: “Elaborate and creative! A very original photographic patchwork, combining reality and fantasy in a poetic and naive mood. The project is particulary interesting from a technical point of view and demonstrates a great sense of composition and color balance…”
Säsongen 2013/2014 var sista gången som Riksteatern anordnade sin tävling “Ny text!” för unga dramatiker. Min text “Förmedlingen” var finalist i region Sydost.
Jag har en fjärdeplats och fyra hedersomnämnanden i månadstävlingar i tidningen FOTO och Kamera & Bild 2006-2015
Efter 2015 har jag huvudsakligen fokuserat på mina längre, ännu ej avslutade, projekt inom text och foto. Jag har i samband med dessa bland annat besökt fler än 250 av Sveriges 290 kommuner under åren 2010-2021. Om något av dessa projekt kommer att vinna några priser återstår att se…
2020 kom pandemin och vände upp och ner på världen och tillvaron.
Men! 2021 fyllde mästerregissören Jan Troell 90 år. För att fira detta anordnade Trelleborgs museum och tidningen Kamera & Bild en fototävling i hans anda. Tre priser och tre hedersomnämnanden delades ut, och en av de tre hedersomnämnda var jag. Mycket hedrande då Troell är en stor förebild för mig.